Openhaardhout-Houtskool-Bruinkool - Leelant

Volume gewichten en calorische waarden van houtsoorten


Volume gewicht |

Calorische waarde

droog (kg/dm3) |

MJ/m3 (vaste kuub !)

Spar

0,45 |

6.975

Populier

0,45 |

6.975

Grove den

0,48 |

7.440

Wilg

0,50 |

7.750

Els

 0,51 |

7.905

Esdoorn

0,56 |

8.680

Plataan

0,64 |

9.920

Notenboom

0,64 |

9.920

Es

0,67 |

10.385

Berk

0,67 |

10.385

Eik

0,69 |

10.695

Peer

0,70 |

10.850

Beuk

0,72 |

11.160

Appel

0,75 |

11.625

Deze tabel toont aan dat eiken en beuken hout na het moeilijk verkrijgbare fruithout de beste brandstof is voor uw openhaard!
Bron: Ecolink


Soortelijk gewicht (kg/m³)

Loofhout
Haagbeuk

850

Valse acacia

800

Beuk, eik, es

750

Kastanje, notenboom

700

Kers, esdoorn

650

Berk

600

Linde, wilg

550

Els

500

Populier

450

Naaldhout
Lork

600

Douglas, gewone den

550

Fijnspar

450


Zware houtsoorten zijn haagbeuk, valse acacia,beuk, eik, es, kastanje, notenboom, kers en esdoorn. Lichte houtsoorten zijn berk, linde, wilg, gewone den, douglas, els, spar en populier.

Haagbeuk levert uitstekend brandhout, maar is zeer gevoelig voor schimmels. Het is absoluut noodzakelijk haagbeuk te vellen in de rustperiode , voordat de sapstroom op gang komt en het hout direct te zagen en te kloven.

Kastanje en valse acacia hebben een hoge stookwaarde per m³ maar ze hebben het nadeel bij het verbranden vonken te veroorzaken. Kleine brandende stukjes hout vliegen weg tijdens het verbranden; niet echt aangenaam indien u hout verbrand in een open haard. Een bijkomende nadeel van valse acacia is dat deze houtsoort zeer asrijk is en veel rookt tijdens het verbranden.

Beuk, eik en es leveren het beste brandhout, op de voet gevolgd door esdoorn en kers. Een bijkomend voordeel van beukenhout is dat het makkelijk klieft. Berk, els en populier het hout bevat veel poriën en ontvlamt hierdoor makkelijk. Het zijn dan ook interessante soorten om de houtkachel aan te maken. Ook schors heeft een hoge stookwaarde en kan gebruikt worden om de kachel aan te steken.

© 2024 | Website C@-editors Webdesign